CIE SQUEEZZ

Cie sQueezz maakt podiumkunst voor iedereen vanaf jonge leeftijd en is het platform van de nieuwsgierige theatermakers en performers Marie-Rose Mayele en Anne-Beth Schuurmans. ​Zij maken gemeenschappelijk en individueel eigenzinnig werk: opmerkelijk danstheater en beeldrijke ervaringen voor de hele familie. Zij laten zich hierbij inspireren door wonderlijke en onvermijdelijke gebeurtenissen uit het leven.

​Inmiddels hebben zij hun sporen verdiend in Nederland, België en Italië, met zeer uiteenlopende projecten en voorstellingen, zowel gezamenlijk als individueel.Beide makers vervullen altijd een belangrijke rol in elkaars artistieke proces. Zij inspireren elkaar in hun wederzijdse ontwikkeling, zijn elkaars artistieke geweten en rustpunt in soms hectische processen. Zij bevragen elkaars artistieke zoektocht. Zo kunnen zij beiden binnen sQueezz vormgeven aan hun talenten vanuit hun innerlijke ambities.

In 2004 ontmoetten zij elkaar bij danstheater Aya. Deze ontmoeting was het begin van een gezamenlijke en bevlogen artistieke zoektocht. Dit deden zij met de steun van Danstheater Aya en Dansmakers Amsterdam.

Downloads
2 Turven op locatie  - Cie sQueezz - Aangewaaid - © Saris & den Engelsman

Aangewaaid (2+)

Ik hoor
ik voel
ik zie
iets
wat is het?
Het heeft vast een reis afgelegd voordat het hier kwam aanwaaien
nadat we samen hebben gedrumd en gedanst zal het weer verder waaien naar een
andere plek.

In Aangewaaid worden gebeurtenissen die voortkomen uit ons collectief bewustzijn gevangen met live muziek, beeldende kunst en dans.

De voorstelling speelt met de vragen: Hoe plug je in op collectief bewustzijn? Hoe maak je contact met het gezamenlijk weten? En het speelt met het recente thema verbinding. Verbinding tussen de vele verschillende mensen die onze maatschappij vormen. We lijken soms niet meer te weten hoe dat moet. We lijken soms niet te weten waarom het nodig is.

Wij zijn allemaal nodig om collectief bewustzijn te laten bestaan! Daarom hebben we voor de voorstelling drie installaties ontwikkeld, die bespeeld worden door de danseres, de muzikant en uiteindelijk ook samen met het publiek.

Concept: Anne-Beth Schuurmans, i.s.m. Elian Smits en Dennis van Tilburg

Choreografie/regie: Anne-Beth Schuurmans / Cie sQueezz

Geluidenlandschap: Dennis van Tilburg

Dans: Maaike van de Westeringh

Live muziek: Adriaan Groffen

Met dank aan: Ingrid Wolff, festival 2 Turven Hoog

Speelperiode: juni – augustus 2017 (Op locatie buiten)
januari – april 2018 (Kleine zaal, gymzaal, op locatie (6x6x3)

TweeTurven Hoog Festival Almere 2015 - © Saris & den Engelsman

Wonderzoekers (2,5 – 5)

Een dansvoorstelling die kleine gebeurtenissen belangrijk maakt en in de schijnwerpers zet. De muziek betovert de omgeving, de omgeving nodigt uit tot dansen en de dans laat geluiden klinken.

Als een tak kan dansen
en een lichtstraal
een melodietje kan zingen,
dan zijn de wonderen
de wereld nog niet uit.
Wieg mee met de wind,
laat je troosten door
de weerspiegeling van de zon.

Ga samen met de wonderzoekers op zoek naar ‘wonderlijke’ momenten!

Theaterkrant****
“In Wonderzoekers, staat een kleine ontdekking centraal. Danseres/maker Anne Beth Schuurmans laat zich door de klanken van violiste Tessa Zoutendijk door de ruimte meevoeren, totdat ze als vanzelf op de grond neervalt en daar een grote tak vindt. Wonderen vind je overal, lijkt de voorstelling te willen uitdragen, want Schuurmans gaat een bijzondere dans met deze tak aan. Dan weer lijkt ze ermee in gevecht, dan weer is hij een verlengstuk van haar lichaam. Een spel van balanceren, laten vallen en opvangen volgt, waar de kinderen zichtbaar in meeleven. Zowel de instrumenten van Zoutendijk als de attributen van Schuurmans zijn van hout. Er gaat dan ook een poëtische dreiging uit van het beeld waarin Schuurmans haar viool aan een tak hangt en de zingende zaag bespeelt. Cie sQueezz weet precies de juiste snaar te raken bij de kinderen. Hun voorstellingen kenmerken zich door poëzie en muzikaliteit. Maar wat de voorstellingen vooral zo goed maakt is dat ze hun jonge publiek precies genoeg aanknopingspunten geven om hun fantasie te activeren. En dat maakt dat de voorstellingen bijdragen aan de ontwikkeling van creativiteit. Een mooie functie van theater, niet alleen voor de jeugd.”

Omdat Anne-Beth zelf danst in Wonderzoekers werkte ze ook samen met Laurent Dupont(ACTA Parijs) die zijn jaren van ervaring ingezet heeft voor advies en eind-regie.

Concept, dans: Anne-Beth Schuurmans

Live muziek: Tessa Zoutendijk

Eindregie: Laurent Dupont / Cie ACTA Parijs

Advies:
Ingrid Wolff

Coproductie met Festival 2 Turven Hoog

Speelperiode: september – december 2017
Kleine zaal, gymzaal, locatie (6x6x3)