DANSTHEATER AYA

logo transparant_nieuw lettertype

Danstheater AYA maakt brutaal en interactief danstheater voor een jong publiek. AYA wil de mens in al zijn eerlijkheid en kwetsbaarheid laten zien en daarbij is dans een middel en taal die jongeren van vandaag aanspreekt. Hierbij worden taboes niet geschuwd en raken we thema’s zoals culturele identiteit, seksualiteit, groepsdruk of populariteit. Onze voorstellingen kenmerken zich door een dynamische mix van dansvormen, speelstijlen en muziek. We spelen in theaters, op scholen van VMBO tot HAVO-VWO en op locatie, zowel regionaal, landelijk als internationaal.

AYA wil met jongeren communiceren over onderwerpen die hen aangaan. Dat doen we met energieke, directe en eerlijke voorstellingen over onderwerpen die uit hun leven gegrepen zijn. AYA biedt jongeren de kans om dans een belangrijke rol te laten spelen in hun leven.

AYA is in 1990 opgericht door artistiek leider en choreograaf Wies Bloemen, aanvankelijk als dansgezelschap voor volwassenen. Sinds AYA landelijk en internationaal succes verwierf met de jongerenvoorstelling Bronsttijd (1996), over seksualiteit en verliefdheid, besloten we ons specifiek op jongeren te gaan richten. Verwondering, nieuwsgierigheid en maatschappelijk engagement liggen altijd aan de basis van ons werk. AYA streeft niet naar een esthetische schoonheidsbeleving maar zoekt naar wat zich achter de façade bevindt. AYA wil mensen in al hun eerlijkheid en kwetsbaarheid laten zien. Rauw en ongepolijst, voorbij schoonheid en ijdelheid.

www.aya.nl

Publiciteitsfoto - Guerrilla

Guerrilla (12+)

Co-productie met DOX

Na het succes van 2017 gaat de coproductie Guerrilla van Danstheater AYA en DOX in reprise. In een rollercoaster van prikkelende dans, theatrale scènes en uitdagende teksten gaat de elfkoppige cast met meeslepende energie en kracht opzoek naar de waarde van protest, verzet en opstand.

In elke puber zit een revolutie, de opstand tegen ouders, de gevestigde orde, tegen overheersing, tegen discriminatie. Maar hoe zit het met de daadkracht en het vinden van een eigen stem? Guerrilla schotelt het publiek een keuze voor: staan we er ieder voor zich alleen voor of is er iets om samen voor te strijden? Net als bij een guerrilla kan een revolutie niet slagen zonder de steun van de bevolking. Krijgen de jongeren het publiek op hun hand of is de verleiding van macht en rijkdom te groot?

In Guerrilla krijgt het publiek een gezicht en stem. De dansers gaan vooraf en tijdens de voorstelling in gesprek met de jongeren en stellen ze vragen: “Als je iets zou mogen veranderen aan de wereld, wat zou dat dan zijn?” “Ben je weleens in opstand gekomen?” Citaten uit deze interviews worden onderdeel van de voorstelling en na afloop worden de jongeren uitgenodigd om met de dansers op het podium, een grasveld, na te praten, te delen, te chillen, te zijn.

“Meeslepende energie en kracht, kwetsbare solo’s en duetten. Ze zorgen voor een gelaagdheid die Guerrilla bijzonder en geloofwaardig maakt.” (Volkskrant ****)

Concept, choreografie en regie: Wies Bloemen en Victor Mentink
Met: Abdelhadi Baaddi, Laila el Bazi, Jagoda Bobrowska, Sjaan Flikweert, Deion Holwijn, Liam McCall, Lotte Rischen, Dionne Bakker, Frankly Joe Maulany, Cherella Gessel, Svea van der Togt
Speelperiode: half januari – half maart 2019
Midden- en grote zaal, festivals

beeld_AYA_op_huid_16-17

AYA op de huid (12+)

Energieke dans met een persoonlijk verhaal, de wil om het leven te dansen, de intimiteit van een klaslokaal en de kwetsbaarheid van de danser: AYA op de huid is een interactieve voorstelling die ontroert, raakt en verleidt.

AYA heeft speciaal voor het VO dit programma ontwikkeld. Een danssolo in de klas in de tijd van een lesuur. De leerlingen krijgen aansluitend een korte choreografie aangeleerd.

“Een mooie, unieke manier om kennis te maken met dans. Geen ingewikkelde organisatie. Tafels en stoelen opzij in het klaslokaal. In het begin best een beetje eng zo’n echte danser die vlak bij je komt en tijdens het dansen zelfs oogcontact maakt. In de veilige setting van het eigen lokaal komen leerlingen echter zelfs zo ver dat ze de danser vragen durven stellen over zijn leven en werk. Soms zijn het zeer persoonlijke gesprekken omdat het hier werkelijk over het echte leven van de danser gaat. In de evaluatie later blijkt dat de leerlingen deze kleine voorstelling als heel bijzonder hebben ervaren. Elk niveau, bij ons zowel havo4 als vmbo3, pakt het weer op een eigen wijze op.”

Tilly Nijhof, docent Echnaton College, Almere

 

Choreografie: Wies Bloemen

Dans: Sjaan Flikweert, Kathrin Gramelsberger, Rick Reekers, Regilio Sedoc.

Geschikt voor: alle niveaus VO

Speelperiode: hele seizoen 2017/2018 en 2018/2019 op aanvraag beschikbaar
In de klas

AYA - Blood Kiss

Blood Kiss (12-16)

Een coproductie van Danstheater AYA en het theatercollectief KNPV (Kopp, Nauer, Praxmarer, Vittinghoff) uit Zwitserland.

Een bloedstollende, ontroerende en hilarische horrorvoorstelling met dans, zang, theater en manshoge poppen over de liefde tussen een jongen en een vampiermeisje en hoe zij vaste rolpatronen flink opschudden.

Blood Kiss vertelt het verhaal van twee dolende zielen, twee echte buitenbeentjes. Een introverte verlegen jongen die vreselijk gepest wordt en een 200 jaar oude vampier in het lichaam van een meisje. Ze ontmoeten elkaar op een hangplek voor jongeren. Door iedereen met de nek aangekeken vinden ze steun bij elkaar en worden verliefd. Het meisje leert de jongen dat hij zich moet verdedigen, de jongen accepteert het meisje zoals ze is. Maar hoe doe je dat als je nooit geleerd hebt van je af te bijten en als je als vampier dagelijks van bloed moet worden voorzien?

De voorstelling is geïnspireerd op de Zweedse film Let the right one in uit 2008, geschreven door John Ajvide Lindqvist. De film won vele internationale filmprijzen. De voorstelling wordt gespeeld door twee acteurs, vijf poppen, en drie dansers. De jongen wordt gespeeld door een pop, het meisje door een danseres. De combinatie van tekst, poppen, en dans geeft een enorme uitbreiding van theatrale mogelijkheden. Er wordt een prachtige fantasiewereld gecreëerd met veel ruimte voor bizarre en komische horror.

KNPV is een toonaangevend poppentheater uit Bern dat met hun imposante poppen een graag geziene gast is in theaters in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland en op internationale festivals. Danstheater AYA en theatercollectief KNPV werkten eerder samen tijdens het MixUp!-Festival 2016 in Bern.

Regie en bewerking: Dirk Vittinghoff
Choreografie: Wies Bloemen
Dansers: Laila el Bazi, Kathrin Gramelsberger, Constantin Trommlitz
Acteurs: Philippe Nauer, Priska Praxmarer
Decor en licht: Erik van Raalte
Speelperiode: oktober – november 2018
Kleine- en middenzaal

AYA - Black Memories

Black Memories (14+)

 Coproductie met de Tafel van Vijf  muziektheater en BackBone

Een krachtige dans- en muziekvoorstelling over de rijkdom aan culturen die we in Nederland kennen en het scherpe contrast met een pijnlijk en onverwerkt slavernijverleden.

125 jaar na de afschaffing van de slavernij zijn de discussies actueler dan ooit. Het broeit en borrelt dat het een lieve lust heeft. Hoe prikken wij clichébeelden door? Kunnen wij een punt zetten achter ons koloniaal verleden terwijl de blues de harten nog steeds verscheurt?

Black Memories is een voorstelling over macht, vrijheid en onvermogen. Een gedanst muzikaal betoog met de hartklop van de Afrikaanse, Caribische en Westerse drum en een grote variëteit aan ‘danskleuren’. De persoonlijke uitdrukkingen en culturele achtergrond van de vijf dansers, vier musici en een acteur vormen het uitgangspunt voor vergeten verhalen, liederen over vernedering en verzet en de energie van hedendaagse urban cultuur met zijn Afro-Caraïbische roots.

Concept: Herman van Baar, Wies Bloemen, Alida Dors
Regie & choreografie: Wies Bloemen & Alida Dors i.s.m. de dansers
Tekst: Herman van Baar
Muziek: Floris van der Vlugt
Decor en licht: Erik van Raalte
Speelperiode: half maart – mei 2019

Midden- en grote zaal

AYA - Vlieger zonder koord

Vlieger zonder koord (familie 4-9)

Een speelse dansvoorstelling voor het hele gezin.

Als alles wat we kennen en waarvan we houden achter blijft, hoe wordt een nieuwe plek dan thuis? Vlieger zonder koord toont de veerkracht van een kind dat zich spelenderwijs aanpast aan zijn nieuwe werkelijkheid.

Vlieger zonder koord laat zien dat een vlieger altijd blijft vliegen, zelfs bij harde wind tegen. De voorstelling beweegt zich tussen spanning, ontroering, opluchting en blijdschap.

In een tijd die getekend wordt door berichten over oorlog, vluchtelingen en angst voor nieuwkomers is Vlieger zonder koord een troost. Open je ogen, open je hart en laat een kind je bij de hand nemen, op deze onvergetelijke reis.

Erik Kaiel

De Libanees-Amerikaan Erik Kaiel werd geboren in Innsbruck, groeide op in Oregon en studeerde in Canada en de V.S. Zijn voorstellingen waren te zien op podia in Europa en Noord-Amerika en op onverwachte locaties zoals metrostations. Voor zijn werk ontving hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en de hoofdprijs van de prestigieuze No Ballet choreografiewedstrijd in Duitsland. Erik Kaiel maakte eerder bij AYA de voorstelling Onstuitbaar (12+).

Concept, regie en choreografie: Erik Kaiel
Met: Zahira Suliman, Maxime Kroot en Rohiet Tjon Poen Gie
Muziek: Wessel Schrik
Decor & licht: Erik van Raalte
Speelperiode: november 2018 – maart 2019
Kleine en middenzaal, gymzaal