FRONTAAL IN CO-PRODUCTIE MET DON’T HIT MAMA

Frontaal daagde Don’t Hit Mama uit om een Hip Hop voorstelling voor kleuters te maken. Honey Eaves, een jonge maker die voortkomt uit Don’t Hit Mama zei hier onmiddellijk Ja! op.

Eavis werkte al vaker met kinderen. Nu ze voor hen maakt, is het haar missie om hen te betrekken bij dit spel. De hiphop dans zelf en de praktijk bij Don’t Hit Mama inspireren Eavis bij het realiseren van deze doelstelling.

Frontaal werkt al sinds 2006 samen met Don’t Hit Mama. Er is intensief contact over de rol van urban dans in het veld, over dans, jongeren en theater. Over de behoeften in het veld, de ontwikkelingen en de manier om vernieuwing en invloeden van urban dans, gestalte te geven.

Frontaal zet zich in om de dans in al haar diversiteit voor een jong publiek breed onder de aandacht van een groot publiek te brengen. Dit doet zij o.a. middels het stimuleren en coachen van de bij haar aangesloten dansmakers, kennis van het veld met hen te delen, het creëren en bedenken van bijzondere dansevents en acquisitie. Daarnaast heeft Frontaal behoefte om zelf makers en initiatieven aan bijzondere ideeën te koppelen als waardevolle aanvulling op het al bestaande dans-aanbod voor een jong publiek.

Mirjam Nebbeling: ’Ik vind Honey een opmerkelijke maker, breed georiënteerd en ze heeft veel ervaring in het werken met mensen met uiteenlopende achtergronden, bagage, wensen en verlangens. Eavis laat zich niet leiden door de heersende moraal of meningen maar zoekt haar eigen artistieke weg. Zij heeft meerdere keren bewezen geweldig met kinderen en jonge mensen te kunnen werken.’

22

Hip Hop Hoera (4+)

Wie ben ik, en wie is die ander? En waarom mag ik niet meedoen, en die ander wel? Als jij mij duwt, duw ik jou ook. En harder. 

Maar we kunnen toch ook vrienden zijn? Samen delen, samen… 

Samen is veel leuker! Hoera!

Kleuters vanaf vier jaar zijn er nog niet bewust mee bezig, maar thema’s als ‘wie ben ik’ , ’wie is die ander?’ en ‘waarom hoort hij wel bij een groepje en ikke niet?’, beheersen onbewust hun ‘kleine’ leven. In deze humoristische hiphop voorstelling spelen dit soort thema’s zich af als in een interactief prentenboek, waarin de kinderen op reis gaan samen met de dansers. Een voorstelling over jezelf zijn, anders zijn en met elkaar zijn.

Honey Eavis maakt, geïnspireerd door de waarden die zij kent uit de hiphop cultuur, een voorstelling die gaat over sociaal gedrag. Over geven, nemen en delen. Eavis: ‘We leven in een hyper geïndividualiseerde maatschappij, waarin mensen nog nauwelijks leren om rekening met elkaar te houden. Ik geloof dat iedereen zichzelf kan zijn, maar tegelijk ook deel van de groep. In een battle is sprake van een gecontroleerde agressie binnen een veilige, speelse vorm van samenzijn. Een goed feest is een feest waarin iedereen los gaat, maar niemand gewond raakt.’’

Eavis, zelf als danser en docent goed bekend met de hiphop scene, laat de dansers met elkaar en met de kinderen spelen met de begrippen ik, jij en wij. Hoe ga je met elkaar om en wie trekt er aan welke touwtjes?

Eavis komt voort uit danstheater Don’t Hit Mama, dat haar artistiek ondersteunt.

Idee & regie: Honey Eavis

Choreografie: Honey Eavis, in samenwerking met de dansers

Dans: Junadry Leocaria, Stefan Seedorf, Steven Lima

Animatie: Kristel Doest / vj Aineko

Productie: Frontaal Theaterbureau

Speelperiode: REPRISE: januari – maart 2018
Kleine- en middenzaal, gymzaal, festivals