HOGE FRONTEN / LIEKE BENDERS

Vanuit de oude cementfabriek AINSI in thuisbasis Maastricht brengt Hoge Fronten onder leiding van theatermaker Lieke Benders theatrale programma’s met een zuidelijke invalshoek op universele thema’s naar landelijk en internationaal niveau.

De voorstellingen van Hoge Fronten nodigen het publiek letterlijk en figuurlijk uit om in beweging te komen. Op zoek te gaan naar universele gelijkenissen, dwars door alle geloven, overtuigingen en individuele waarden en waarheden heen. In haar werk benadrukt Lieke Benders op speelse en poëtische wijze het maatschappelijke belang van nuance, mededogen en empathie. Graag draagt Lieke Benders hierbij haar eigen ontvankelijkheid voor ‘kleine observaties’ over aan het publiek.

http://www.hogefronten.nl

Downloads
jm-20160525-5129

niet vergeten (7-12)

‘niet vergeten’ is een voorstelling over kostbare herinneringen en de dingen die je liever vergeet. Op een koptelefoon klinkt een stem die jou aanspreekt. Ze spoort je aan mee te zoeken, te voelen, te ruiken of te onthouden. Om een herinnering niet te laten vervliegen, moet je die regelmatig tevoorschijn halen en oppoetsen. Daarom zitten oude mensen vaak herinneringen op te halen. Ze hebben er veel. Als je zeven bent, heb je er veel minder. In je hoofd heeft de kast voor de herinneringen nog veel lege laatjes. En de laatjes van je eerste jaren, daar zit al haast niks meer in. Die laatjes zaten niet goed dicht. Wat erin zat, is er weer uit gevlogen. Dat krijg je met hersenen die nog maar net zijn begonnen. In ‘niet vergeten’ delven we herinneringen op met alles wat we kunnen gebruiken en maken zo een familievoorstelling om niet meer te vergeten. In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van koptelefoons.

Na de voorstelling nodigen we je uit nog even te blijven hangen in de foyer. Je vindt er een herinneringenmachine. In ruil voor jouw eigen herinnering, adopteer je er één!

“Een onvergetelijke luisterboekvoorstelling. Joke van Leeuwen vertelt, op haar manier, Lieke Benders met haar liefde voor dingetjes, visualiseert. Tekst en beeld vloeien symbiotisch in elkaar, speels, vertederend. Een lust voor oog en oor. “ (Theaterkrant ****)

Reactie van een docent:
Gisteren, donderdag 26 oktober 2017, mochten wij, de kinderen van de BS Kameleon uit Maasmechelen, genieten van de voorstelling niet vergeten in het Cultureel Centrum van Eisden-Maasmechelen. Ikzelf, meester Patrick, heb er ook enorm van genoten en van de muziek des te meer. Dat was even lekker meedoen op het ritme van bv. IJSJE. Hartelijke dank en een dikke proficiat voor het gezelschap dat deze voorstelling op pootjes heeft gezet.

Concept & regie: Lieke Benders
Tekst en stem: Joke van Leeuwen
Spel: Marie Groothof/Kiki van Aubel/Feike Looyen) en Ad van Iersel
Speelperiode: februari – april 2019
Kleine- en middenzaal

Hoge Fronten/Lieke Benders - STIL. De expositie - Cultura Nova 2017 © Moon Saris

STIL. Theater op locatie (alle leeftijden)

STIL. is een groeiende reeks van unieke en bijzondere performances, kunstwerken, installaties en andere creaties op locatie van theatermaker Lieke Benders. Tot aan 2020 wordt er volop werk ontwikkeld op basis van het thema stilte en stilstand, telkens vanuit een andere invalshoek belicht. Een eerste reeks heeft als uitgangspunt stilte en de natuur. Op basis hiervan is een menukaart samengesteld met verschillende mogelijkheden voor elk festival of evenement. De activiteiten variëren in grootte en complexiteit, zijn los of in combinaties af te nemen. Komende thema’s zijn ‘de tijd’ en ‘de mens’, of zelfs aangepast aan het eigen festival- of evenement. Neem vooral contact op voor het bespreken van mogelijkheden.

STIL.het paviljoen – (klein, doorlopend, kan binnen en buiten)
Levensgrote stolpen trekken jouw aandacht. Ze laten je plots even stilstaan. Midden in de stad of verscholen in een tuin. Treedt binnen en ervaar de rust der natuur. Zet een koptelefoon op en ga op reis terwijl je stilstaat. De stolpen zijn ’s avonds mooi verlicht en bevatten elk een korte belevenis van vier minuten. Of geniet van een twintig minuten durende Stille Disco, waarin onze componist, Jolle Roelofs, muziek gerelateerd aan het thema STIL ten gehore brengt.

STIL.de ontmoeting – (klein, kan binnen en buiten)
Maak een wandeling naar een geheime plek en ontdek de verrassende verhalen van eigenzinnige vakmensen. Bij een kampvuur, tussen de schapen of aan de waterkant. Lieke Benders leert tijdens haar creatieproces mensen kennen die een aan het thema ‘de natuur’ gerelateerd beroep uitoefenen. Ze deelt deze unieke ontmoetingen met haar publiek.

STIL.de expositie – (groot, doorlopend, binnen)
STIL.de expositie is de eerste theatrale museumzaal van de groeiende tentoonstelling STIL.het museum die in 2020 door Nederland en België rondreist. In STIL.de expositie wordt ‘de natuur’ tentoongesteld en is de stilte te beleven. Over de romantisering van rust en de ontroerende poging van de mens om de stilte te vangen. (Ook mogelijk om losse werken te boeken).

STIL.de portretten – (klein, doorlopend, binnen)

Impressie uit het onderzoek STIL. met portretten van een jager, een visser en een herder in woord en beeld.

STIL.de tour – (groot, buiten)
Midden in de stad staat een tijdelijke halte vanwaar een theatrale busreis begint en eindigt. Het gaat immers niet om het aankomen, maar om de reis zelf. Een touringcar rijdt je langs onspectaculaire plekken die eigenlijk heel bijzonder blijken te zijn. Tenminste, als je even de tijd neemt om er bij stil te blijven staan. Drie korte performances op locatie met een bijpassend hapje en drankje. En onderweg een live busconcert.
Uit STIL.de tour wordt eveneens een dansonderdeel met de auto uit dit onderdeel verkocht.

Concept, ontwikkeling & uitvoering: Lieke Benders i.s.m. diverse kunstenaars waaronder tekstschrijvers Saskia de Haas, Jibbe Willems, componist/muzikant Jolle Roelofs, museale vormgevers De Nieuwe Collectie en dramaturg Peter Anthonissen.
Locatie, speelduur en -tijd, capaciteit: in overleg
Speelperiode: op aanvraag seizoen 2017-2018 en 2018-2019 beschikbaar