JONG KORZO / RYAN DJOJOKARSO & BRAM JANSEN

Jong Korzo
Korzo is een avontuurlijk en intiem theater in de oude binnenstad van Den Haag én een van Nederlands grootste dansproducenten voor getalenteerde choreografen. De naam Korzo is synoniem met talentontwikkeling. Korzo levert al dertig jaar de nieuwste generaties dansmakers aan het Nederlandse en internationale dansveld. Onder de noemer Jong Korzo worden cultuureducatieprojecten georganiseerd, zoals Crosstown – de broedplaats voor jong danstalent – en het schoolproject Kunstinstelling als Klaslokaal. Uniek is dat Korzo de professionele choreografen die werken in het productiehuis kan verbinden aan deze educatieve trajecten. Ze maken niet alleen voorstellingen, maar geven ook les aan jongeren in diezelfde studio’s. Creatieve ontmoeting, samenwerking en verbinding staan hierin centraal. Iedereen kan van elkaar leren: professioneel en amateur, jong en oud. Met deze filosofie van Jong Korzo in gedachte, is het helemaal niet zo verrassend dat zoveel jongeren zich thuis voelen bij Korzo. Het is een plek waar ontmoetingen niet alleen mogelijk zijn, maar waar ontmoetingen op gelijke grond beginnen.

Ryan Djojokarso
Na zijn afstuderen aan Codarts/Rotterdamse Dansacademie, werd Ryan Djojokarso (1983) een veelgevraagde danser en werkte met choreografen als Itzik Galili, Liat Waysbort, Erik Kaiel, Keren Levi, Ugo Dehaes, Itamar Serussi en Tabea Martin. Sinds 2012 ontwikkelt hij zich als choreograaf, deels in samenwerking met theaterregisseur Bram Jansen. Ryan maakte een reeks voorstellingen over een jong, ongetrouwd koppel. Het eerste deel Balts creëerde hij voor Korzo’s talentontwikkellingsprogramma Voorjaarsontwaken en werd direct bekroond met een Critici Prijs in Hannover, een prijs voor de beste danser (Mayke van Kruchten) bij CICC in Kopenhagen en de eerste Berner Tanzpreise. .In 2014 is hij samen met Bram gestart met een reeks voorstellingen waarin het duo zich afvraagt hoe dicht sport en spel bij dans liggen. Dit resulteerde in de jongerenvoorstellingen Tanz ist auch sport (DOX), SPEED (Crosstown/Korzo) en recentelijk Jij bent ‘m! (CaDance 2017).

Bram Jansen
Bram Jansen (1988) studeerde in 2012 af aan de regie opleiding van de Toneelacademie Maastricht met Kijken naar Julie, een eigenzinnige studie van Freule Julie van Strindberg. Op het Russische Baltic House festival in St. Petersburg won Bram de ‘Breakthrough Award’ voor deze voorstelling. Hij werkte als regisseur voor o.a. Theater Oberhausen (Duitsland), Toneelgroep Maastricht, het Luzerner Theater en Schauspielhaus Zurich (Zwitserland). Samen met Ryan Djojokarso maakte hij voorstellingen voor Wij zijn DOX, fABULEUS (België) en Korzo. Recentelijk regisseerde en choreografeerde het duo Who’s afraid of Charlie Stevens? van en met Romana Vrede en Club Gewalt en de dansvoorstellingen Jij bent ‘m! (6+) en Giovanni’s Room voor CaDance 2017.

Downloads
schoolboy playing outdoors

Jij bent ‘m! (6+)

Het aloude tikkertje in een nieuw jasje

Vijf dansers jagen elkaar op. Ze worden steeds enthousiaster en verliezen zich in talloze variaties van tikkertje. Er ontstaat een speels spel waarin ze samen op zoek gaan naar de regels. Wanneer ben je af? Hoeveel tikkers mogen er zijn? Ga je iemand anders helpen als die in nood is? Jij bent ‘m! is een sportieve en dynamische voorstelling van de beloftevolle choreograaf Ryan Djojokarso en theatermaker Bram Jansen waarin gedragsregels worden blootgelegd. Uiteindelijk moet iedereen het eens worden over de spelregels, want pas dan kan het echte spelen beginnen. Maar, pas op, want voor je het weet raak je zelf verzeild in dit potje tikkertje!

Dat Ryan Djojokarso en Bram Jansen een goed team vormen, bewezen ze al met het levenslustige liefdesexperiment Alleen de Grootste Nabijheid. Ook vielen ze op met eerdere duetten die ze maakten voor dansevenementen zoals het CaDance Festival 2015 en Voorjaarsontwaken in 2013 en 2016. Jij bent ‘m! is hun eerste dansvoorstelling voor kinderen.

Quotes

Ik zou mijn vriendjes en vriendinnetjes aanraden om te gaan kijken, want het is echt niet wat je verwacht van dansen en je hebt met het meedoen heel veel lol. Ik geef de voorstelling een 8!

– Iris (8 jaar), Cultuurbarbaartjes

Sommige kinderen rollen over de kussens van het lachen. (…) Choreograaf Ryan Djojokarso en conceptbedenker Bram Jansen zijn behoorlijk inventief in het verzinnen en uitwerken van soorten tikkertje. Het lukt de vijf dansers uitstekend om enthousiasme over te brengen. Uiteindelijk staat de hele vloer vol met op kussens hippende tikkertjes. En weet niemand meer wie hem is.’

– Dick van Teylingen, theaterkrant.nl

Choreografie: Ryan Djojokarso
Concept: Ryan Djojokarso en Bram Jansen
Performance: Jochem Eerdekens, Carlo Camagni, Sammie Hermans, Maria Zhukova, Elizaveta Zhukova
Muziek: Joost Maaskant