SALLY DANSGEZELSCHAP MAASTRICHT

SALLY Dansgezelschap Maastricht is in 2006 opgericht door Stefan Ernst en Ronald Wintjens. In 2013 vestigde ze zich met steun van het Fonds Podiumkunsten, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht in Maastricht. In 2016 vierde het jonge gezelschap haar tienjarig bestaan, tegelijk met het 20-jarig jubileum van Ernst en Wintjens als choreograaf. ‘Vurige, decadente dans’ (Presse Riviëra) en ‘dans met een duidelijke handtekening’ (Saarbrucker Zeitung), schreven de media in 1996 over het ‘veelbelovend debuut’ (Brabants Dagblad) van de beide makers.

SALLY creëert bijzondere dansvoorstellingen en interactieve dansprojecten voor alle leeftijden. Vanuit thuisbasis Maastricht daagt ze jonge dansers en talentvolle choreografen uit om hun talenten tot bloei te brengen, een jong publiek te inspireren en het publiek ook letterlijk in beweging te zetten.

SALLY staat garant voor virtuoze voorstellingen waarin hedendaagse dans en maatschappelijke thema’s samensmelten in een hartverwarmende poëtische danstaal. Met minimale middelen weet het team van SALLY een maximale visuele stijl te realiseren. Abstractie en realisme komen samen in een unieke signatuur waarmee SALLY zich onderscheidt van anderen.

SALLY is ervan overtuigd dat ieder mens een innerlijk landschap kent dat de basis vormt van authenticiteit, creativiteit en expressie. Dans is een van de krachtigste middelen om met dit landschap in aanraking te komen, ermee te communiceren en het tot bloei te brengen. SALLY nodigt je uit om op reis [sallied forth to see the world] te gaan en via dans (receptief en actief) jouw eigen innerlijke landschap te beleven en te creëren.

Sally [sal·lied, sal·ly·ing, sal·lies]:

To set out on a trip or excursion: sallied forth to see the world.

 

Uitgelichte foto

Dansparels (a.l.)

Dansparels is een voorstelling, workshop en interactief concept in één. De voorstelling is geschikt voor een jong publiek en speciaal ontwikkeld om kinderen en jongeren op verschillende manieren naar moderne dans te laten kijken en dans te laten beleven. Samen met de dansers en de workshopdocent denk je, praat je en dans je wat je gezien, gedacht en gevoeld hebt. Dansparels levert zo een verrassend inkijkje in de danswereld en vooral ook een hele hoop leuke dansmomenten op!

Dansparels kan in verschillende versies samengesteld worden. De productie is in eerste instantie ontwikkeld voor het primair onderwijs. Vanaf 2018 biedt SALLY ook een 100 minuten durende versie aan voor het voortgezet onderwijs.

Speelperiode: oktober – december 2017 & maart – mei 2018 (beiden speelperioden voor PO en VO)
interactief op school

SALLY - Dansje Taal

Dansje Taal (4-12)

Dans-/taalprogramma voor het primair onderwijs

Hoe leuk is het om al dansend een nieuwe taal te leren?!

Stel je voor…
Je beweegt en leert meteen een nieuwe taal.
De wereld gaat open.

Bewegen en leren versterken elkaar. Al bewegend doen kinderen sneller nieuwe ervaringen en kennis op. Dus hoe leuk zou het zijn om dansend een nieuwe taal te leren?! Met Dansje Taal bundelt SALLY de kracht van dans met het aanleren van taal. In de eigen klas leren kinderen op unieke wijze woorden, getallen en klanken in het Engels, Frans of Duits via beweging.

Leuk en effectief leren
Het beheersen van meerdere talen wordt steeds belangrijker in de Europese context. De ontwikkeling van het jonge kind kan hierop niet achterblijven. Daarbij krijgt bewegend leren door reeds gepubliceerde onderzoeken steeds meer aandacht. De combinatie van dansen, taal en leren maakt van Dansje Taal een unieke workshop en eerste introductie met internationale talen. Het project komt voort uit een onderzoek van SALLY en een aantal scholen in Maastricht naar het versneld aanleren van de grenstalen, Frans en Duits, via beweging. De pilots werden een groot succes. Vanaf seizoen 2018-2019 biedt SALLY dit interactieve dans/taalprogramma aan in heel Nederland.

Onderwijsprogramma
In afstemming met het leerprogramma van de school biedt SALLY een actieve methode die garant staat voor een aangename afwisseling in het onderwijsprogramma. De informatieverwerking van het kind wordt via beweging aangesproken. Dansje Taal is in diverse thema’s beschikbaar via maatwerk, in projectvorm of als doorgaande leerlijn. Het programma kan worden afgesloten door middel van een danspresentatie voor de school en/of ouders.

In seizoen 2018-2019 is Dansje Taal beschikbaar in de talen Engels, Duits en Frans voor de onder-, midden- en bovenbouw van het primair onderwijs.

Downloads

Concept & choreografie: Stefan Ernst
Speelperiode: beschikbaar vanaf januari 2019.
Interactief programma op school/ in de klas
Voor de onder-, midden- en bovenbouw van het primair onderwijs

SKYLINE Project Sally foto Tycho Merijn | liggend

Skyline (14+ en volwassenen)

Een indringende theatrale dansvoorstelling over hoop, liefde en vriendschap.

Stel je voor…
Je blik gericht op de horizon.
Achter je liggen de contouren van het bekende.
Voor je ligt een nieuwe wereld.

Skyline gaat over het verlangen naar liefde, lef, vriendschap en een nieuwe wereld. Over je blik richten op de toekomst en de hoop die dat met zich meebrengt. De paden van vijf jonge mensen kruisen elkaar op een zoektocht naar zichzelf. Ze delen hun reis en worden zo medereizigers in hun leven. We zien een momentopname in hun ontmoeting op een plek die omgeven is door muren. Een plek die hen vastzet, die een barrière vormt en hen weghoudt van de droom die zich aan de horizon bevindt. Hun verbeeldingskracht zorgt ervoor dat ze loskomen van hun omgeving.

Internationale choreografie
Met Skyline presenteert SALLY een eigenzinnige wereld waarin virtuoze dans, muzikaliteit en vormgeving gelijkwaardig samensmelten tot één beleving. In deze indringende theatrale dansvoorstelling neemt een jonge generatie dansers het kompas in eigen handen. Samen gaan ze het avontuur aan. Naast nieuw werk van choreograaf Stefan Ernst verbindt SALLY in Skyline choreografisch werk van de internationale gastchoreografen Itzik Galili, Roy Assaf en Martin Harriaque.

Choreografie: Stefan Ernst, Ronald Wintjens, Itzik Galili, Martin Harriague
Speelperiode: september – november 2017, september – december 2018
Kleine-  en middenzaal, grote zaal

SALLY - Keihard

Keihard (12+)

Een interactieve voorstelling over de kracht van dans.

Stel je voor…
Een jonge ploeg dansers stormt de school in.
Ze dansen keihard.
Totdat ze erbij neer vallen.

Keihard is een interactieve voorstelling over de kracht van dans. Een voorstelling ook met keiharde dans! Het publiek zit in de arena, dicht op de huid van de dansers en midden in de dansexplosie. De energie wordt voelbaar, zelfs tastbaar, waardoor niemand stil kan en mag blijven zitten. Keihard laat je zo ervaren hoe besmettelijk het is om naar dans te kijken: intens, virtuoos, vol humor en keihard ‘in your face’.

Downloads

Choreografie: Stefan Ernst
Speelperiode: februari – mei 2019
Interactief programma voor het voortgezet onderwijs
Gymzaal

Publiciteitsfoto - WOEST

Woest (4-10 / familie)

Stel je voor…
2 gebalde vuisten, 1 rode kop en te veel keren geprobeerd tot 10 te tellen. Een enorme stilte…en dan…rookwolkjes uit je oren en de tanden stevig op elkaar. In je keel bonst je hart, je benen trillen en je loopt rood aan. Het borrelt diep van binnen en is onstuitbaar. Het moet eruit . . . KWAAAAAAK . . Pas op, de driftkikker is los ! 

WOEST is een dansvoorstelling over onstuimige woedeaanvallen. Een jongen van gescheiden ouders reageert zich af op alles en iedereen en vecht om alles te laten zijn zoals het was. SALLY presenteert met WOEST een eigenzinnige wereld vol met dynamische, virtuoze en acrobatische dans.

Choreografie & Muziek: Stefan Ernst
Speelperiode: maart – mei 2018, februari – mei 2019
Kleine-  en middenzaal, grote zaal, gymzaal