Vrije Voeten / Het Internationaal Danstheater

Wij zijn ’Vrije Voeten’, een nieuw danserscollectief bestaande uit 9 leden met een unieke mix van persoonlijkheden, talent en achtergrond.
Jarenlang vormden wij als dansers de uitvoeringskern van het Internationaal Danstheater; een gevestigd dansgezelschap te Amsterdam gespecialiseerd in moderne dans met folkloristische invloeden.

Vrije Voeten’ is dan ook ontstaan vanuit een grote drijfveer om een bijzondere samenwerking voort te zetten, zich verder te ontwikkelen en een positief maatschappelijke boodschap naar buiten te brengen. Eenzelfde gedreven werkhouding, sterke vriendschap en liefde voor het dansvak zorgen ervoor dat we samen dit grote avontuur aangaan.
Hierbij worden we ondersteund door de organisatorische structuur van het Internationaal Danstheater.

‘Vrije Voeten’ brengt eigentijdse jeugdvoorstellingen waarbij elementen en gebeurtenissen uit diverse culturen van over heel de wereld het vertrekpunt en de inspiratiebron zijn. Met als ultieme drijfveer het slaan van bruggen tussen mensen en hun verschillende achtergronden, brengen we voorstellingen vanuit een grote maatschappelijke relevantie waar in deze huidige tijd, echt behoefte aan is bij het (jeugdige) publiek. Onze overtuiging is dat dialoog en in ons geval de dansdialoog, daarin de ultieme handreiking is.

Vrije Voeten staat voor dans op het hoogste niveau, live muziek, spannende concepten en hartverwarmende verhalen van over heel de wereld.

Als jong danserscollectief zijn we vastberaden om te inspireren en uit te reiken naar de jeugd om zo bij te dragen aan een stralende en hoopvolle toekomst. Ons motto: “Don’t aspire to make a living, aspire to make a difference”.

Collectief: Jeroen Van Acker, Roisin Verheul, Michael Sastrowitomo, Mathilde Van de Wiele, Soetkin Jacobs, Patrick Radu, Rossana Caldarera, Francesca Peniguel, William Lü

Vrije Voeten komt voort uit Het Internationaal Danstheater.

Het Internationaal Danstheater (ID) is één van de oudste dansgezelschappen van Nederland. Vanaf 1961 was het een gezelschap dat folklore dansvoorstellingen met live muziek produceerde. Vanuit de rijke geschiedenis heeft het ID recent een transitie gemaakt naar nieuw repertoire, waarbij de  focus ligt op het gebruiken van elementen van culturen van over de hele wereld als basis voor hedendaagse dansproducties. Choreografen krijgen bij het ID de gelegenheid om hun artistieke en creatieve visie op tradities, rituelen en verscheidenheid te onderzoeken en vorm te geven in een productie.

www.intdanstheater.net

Downloads
DSC02883

Trekvogels (familie 8-14)

Stel je voor dat je opeens je land moet achterlaten; wat neem je mee, wat is je het dierbaarst? Wie kan ik in vertrouwen nemen, hoe bescherm ik wat van mij is? Van wie kan ik wat leren, hoe hoor ik erbij?

Trekvogels is een jeugdvoorstelling dat gaat over de kracht van de groep en vertelt een verhaal van hoop, avontuur en de drang om te overleven.
De geschiedenis van de ‘Red Star Line’, een rederij die tussen 1873 en 1934 ruim twee miljoen mensen vanuit Antwerpen naar New York transporteerde, dient als inspiratiebron. Deze landverhuizers lieten hun thuisland achter en vertrokken met vaak niet meer dan één koffer op weg naar het beloofde land, Amerika. Ze brachten de lange tocht door in barre omstandigheden en overwonnen vele obstakels. Deze historische verhalen leren ons dat migratie van alle tijden is en een bouwsteen van onze huidige samenleving.

Onder begeleiding van live muziek volgen we in Trekvogels een groepje landverhuizers op zo’n spannende overtocht; personages die alles hebben achtergelaten voor de belofte op een beter leven in een nieuw land. Het verhaal concentreert zich op het proces waarbij de bij vertrek los van elkaar staande reizigers, evolueren naar een sterke en verbonden groep bij aankomst. Hierbij spelen we in op een herkenbaar gegeven voor onze (jonge) toeschouwers: bij een groep willen horen om zich gesteund te voelen. Er heerst enerzijds een sfeer van opwinding en anderzijds is er melancholie om het thuisland te verlaten. Gaandeweg ontdekken de reizigers elkaars achtergrond, leren over elkaars gebruiken en overwinnen ze onderlinge conflicten. De uitdagingen van de reis en hun gezamenlijk lot scheppen een sterke band en vriendschap tussen de reizigers. De kracht van de groep, opgebouwd door vele individuen, sijpelt langzaam door tot de onderlinge verschillen vervagen en onze avonturiers één geheel vormen als een harmonieuze vlucht vogels.

Ons lessenpakket met als thema ‘Migratie: vroeger en nu’ bestaat uit drie onderdelen: een Trekvogels teaser, een speelse dansworkshop en een interactieve inleiding van de voorstelling. Het pakket wordt per leeftijdscategorie aangepast en aangeboden aan scholen voor kinderen tussen de 8 en 14 jaar.

Ook voor de openbare voorstellingen ontwikkelden wij een leuke workshop (geschikt voor jong én oud) waarbij het thema ‘migratie’ de hoofdrol speelt. Bijzonder is eveneens dat het publiek verrast wordt door een bijzondere inleiding en afsluiting van de voorstelling. In geselecteerde theaters verzorgen we na afloop een Q&A met het publiek.

Choreografie: Mathilde Van de Wiele i.s.m. de dansers
Componist: Mathias Van de Wiele
Video editing: William Lü
Fotografie: Ruud Baan

Speelperiode: half sept. – eind oktober 2018/ januari – april 2019
Middenzaal, gymzaal (10x10x5)