Vrije Voeten

Wij zijn ’Vrije Voeten’, een nieuw danserscollectief bestaande uit 9 leden met een unieke mix van persoonlijkheden, talent en achtergrond. Eenzelfde gedreven werkhouding, sterke vriendschap en liefde voor het dansvak zorgen ervoor dat we samen dit grote avontuur aangaan. Wij vallen onder de vleugel van het Internationaal Danstheater; een gevestigd dansgezelschap te Amsterdam gespecialiseerd in moderne dans met folkloristische invloeden.

‘Vrije Voeten’ brengt jeugdvoorstellingen waarbij elementen en gebeurtenissen uit diverse culturen het vertrekpunt en onze inspiratiebron zijn, met als ultieme missie, het slaan van bruggen tussen mensen en hun verschillende culturen. Door hedendaagse dansvoorstellingen te produceren met als basis traditionele (volks) dans, rituelen en gebruiken van over de hele wereld, brengen we voorstellingen waar echt behoefte aan is bij het (jeugdige) publiek vanuit een grote maatschappelijke relevantie. Wij staan voor dans op het hoogste niveau, live muziek, spannende concepten en hartverwarmende verhalen van over heel de wereld.
Onze productie ‘Trekvogels’ is hiervan het startschot.

Als jong danserscollectief zijn we vastberaden om te inspireren en uit te reiken naar de jeugd om zo bij te dragen aan een stralende en hoopvolle toekomst.
Ons motto: “Don’t aspire to make a living, aspire to make a difference”.

Collectief: Jeroen Van Acker, Roisin Verheul, Michael Sastrowitomo, Mathilde Van de Wiele, Soetkin Jacobs, Patrick Radu, Rossana Caldarera, Francesca Peniguel, William Lu

Downloads
Vrije Voeten - Trekvogels

Trekvogels (familie 8-14)

Danserscollectief Vrije Voeten in coproductie met het Internationaal Danstheater presenteert Trekvogels

De afgelopen jaren onderging het Internationaal Danstheater een grote transformatie waarvan de succesvolle jeugdvoorstellingen Si-Lin en Kymani deel uitmaakten. Een groep van negen dansers met een unieke mix van persoonlijkheden, talent en achtergrond vormden hierbij de uitvoeringskern. Onder de vleugels van het Internationaal Danstheater maken ze als het nieuwe danserscollectief Vrije Voeten voor het eerst een eigen jeugdvoorstelling.

De doelstelling van Vrije Voeten is het opzetten van eigen, nieuwe dansprojecten met inspiratie in de werelddans en -muziek. Hierbij wordt de identiteit en kwaliteit van het Internationaal Danstheater gewaarborgd en wordt tevens innovatie, ontwikkeling en verjonging doorgevoerd. De productie Trekvogels is hiervan het startschot.

Stel je voor dat je opeens je land moet achterlaten; wat neem je mee, wat is je het dierbaarst? Met wie onderneem je deze lange reis, wie blijft achter?

Trekvogels is een verhaal van hoop, avontuur en de drang om te overleven. De geschiedenis van de ‘Red Star Line’, een rederij die tussen 1873 en 1934 ruim twee miljoen mensen vanuit Antwerpen naar New York transporteerde, dient als inspiratiebron. Deze landverhuizers lieten hun thuisland achter en vertrokken met vaak niet meer dan één koffer op weg naar het beloofde land, Amerika. Ze brachten de lange tocht door in barre omstandigheden en overwonnen vele obstakels. Deze historische verhalen leren ons dat migratie van alle tijden is.

In Trekvogels volgen we een groepje mensen op deze spannende tocht; van de aarzelende eerste stappen tot de belofte op een beter leven in een nieuw land. Elk personage heeft naast zijn eigen afkomst en verhaal, een persoonlijke motivatie om het grote avontuur aan te gaan. Er heerst enerzijds een sfeer van opwinding en anderzijds is er melancholie om het thuisland te verlaten. Gaandeweg ontdekken ze elkaars achtergrond, leren over elkaars gebruiken en overwinnen conflicten. De uitdagingen van de reis en hun gezamenlijk lot scheppen een sterke band en vriendschap tussen de reizigers. De kracht van de groep, opgebouwd door vele individuen, sijpelt langzaam door.

Choreografie: Mathilde van de Wiele i.s.m. de dansers
Componist: Mathias van de Wiele
Speelperiode: half sept. – eind oktober 2018/ januari – april 2019
Middenzaal, gymzaal (10x10x5)