Bruce’s Daily Show (18+)

DUDA PAIVA COMPANY
Share

Duda Paiva focust zich opnieuw op menselijk gedrag. In zijn solo Bruce’s Daily Show confronteert hij zijn publiek met een personage dat zijn menselijkheid gaandeweg is kwijtgeraakt.

Samen met zijn ongetemde schuimrubberen sculpturen waagt Paiva zich aan de combinatie van stand-up comedy en moderne dans. Ontmoet Bruce, een uitgerangeerde artiest, die aan de vooravond van de apocalyps vecht om te overleven. Hij deelt zijn schamele verblijf met drie andere wezens, half mens, half dier. Gekooid en geketend observeren en imiteren zij hun bewaarder, confronteren hem met zijn eigen gedrag. Bruce wordt vergezeld door Muffin, een gepensioneerd circusaapje, dat als vastgelijmd aan zijn been plakt. Hoewel hoogbejaard, draagt het aapje nog de babykleertjes uit haar act: een zowel aandoenlijke als angstaanjagende aanblik. Ze likt aan zijn oor, bijt zachtjes in zijn enkel, maar grijpt genadeloos in wanneer Bruce niet naar haar pijpen danst. Zo ontpopt het aandoenlijke beestje zich tot een wreed wezen dat meedogenloos haar baas manipuleert als een marionet. Wie overheerst? De bewaarder of zijn wrede metgezel? 

Bruce’s Daily Show is geïnspireerd op het gedachtegoed van socialist Zygmunt Bauman. Volgens hem leven we in een wereld waarin vanzelfsprekendheden wegvallen en waarin we voortdurend over elkaar oordelen; een ‘vloeibare tijd’ waarin zekerheden net zo gemakkelijk wegvloeien als ze gekomen zijn. 

Duda Paiva dompelt zich in deze nieuwe solo onder in de alchemie van performer, pop en publiek met zijn bijzondere manipulatietechniek (Object Score). Een dansante stand-up met scherpe dialogen, gedurfde choreografische duetten en trio’s tussen speler en poppen, waarin Paiva zijn ongeëvenaarde, unieke talent toont; op het toneel tovert hij visuele illusies. Soms surrealistisch, chaotisch en dan weer poëtisch en ontroerend. 

@