Lloyd Marengo wint Gouden Zwaan

ROTTERDAMSE CHOREOGRAAF, COACH LLOYD MARENGO WINT GOUDEN ZWAAN 2022 VOOR “ONMISKENBAAR GROTE INZET VOOR DE COMMUNITY” De Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo, oprichter en artistiek leider van Lloydscompany, heeft de Gouden Zwaan 2022 gewonnen. Op vrijdag 30 september 2022 om 22:10 uur nam hij de prijs in ontvangst in Theater aan het Vrijthof, Maastricht tijdens het Nederlands Dansdagen Gala. De Gouden Zwaan is de prijs voor de danser of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De jury ziet dat Lloyds “blijvende inzet voor de community onmiskenbaar groot is en vindt dat die erkenning verdient.”

JURYRAPPORT GOUDEN ZWAAN De VSCD
Dansjury heeft besloten om de Gouden Zwaan dit jaar toe te kennen aan een pionier, die zich onvermoeibaar heeft ingezet om hiphop dans naar het theater te brengen. Zo heeft hij de weg geplaveid voor veel choreografen, die zich aanvankelijk buiten de gevestigde academische paden begaven en die nu op de podia te zien zijn. De jury ziet dat zijn blijvende inzet voor de community onmiskenbaar groot is en vindt dat die erkenning verdient. De winnaar van de Gouden Zwaan werd geboren in Rotterdam, waar hij in het begin van de jaren tachtig in aanraking komt met breakdance. In de tweede breakdance golf van de jaren negentig in Nederland speelt hij een voortrekkersrol. Hij danst bij de groep D-Control en is later een van de oprichters van de fameuze 010-Bboys crew. Vanuit de breakdance verbreedt hij zijn blik: hij danst ook bij Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst. Zijn eerste choreografie maakt hij in 2004. Het in 2012 bij Don t Hit Mama gemaakte Father Father wordt een regelrechte hit. De wijze waarop hij hiphop op het podium brengt, zonder de schoonheid en de rauwheid van de cultuur te verliezen, is bijzonder.
Alweer twintig jaar geleden was hij een van de medeoprichters van Hiphophuis Rotterdam. Als coach en choreograaf voor dansers en jonge makers, als jurylid en in het onderwijs, ook de afgelopen jaren beweegt hij zich als een spin in het web om verbindingen te leggen en nieuwe generaties te stimuleren om de stap naar het theaterpodium te maken.

De VSCD Dansjury heeft daarom besloten om de Gouden Zwaan toe te kennen aan Lloyd Marengo voor zijn unieke bijdrage aan de Nederlandse dans. Podium Dans NTR interview

DANSPRIJZEN & NEDERLANDSE DANSDAGEN
De VSCD Dansprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan de beste danser en dansproductie van Nederland tijdens de Nederlandse Dansdagen. Daarnaast is er de Gouden Zwaan, de prijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt. De uitreiking vindt plaats tijdens het gala van Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De Nederlandse Dansjury bepaalt de genomineerden en de winnaars van de VSCD Dansprijzen.

BIOGRAFIE LLOYD MARENGO
Lloyd Marengo groeide op in het rauwe Rotterdam van de jaren ’80 en leerde dans op straat. In de jaren ’90 werd zijn hangout in Rotterdam West, Twilight, het episch centrum van hiphop. Lloyd maakte furore met 010 B-boys die wereldwijd successen boekten en de Rotterdamse hiphop en straatcultuur op de kaart hebben gezet. Lloyd is een van de oprichters van het Hiphophuis, hij werkte onder meer met Scapino en Conny Janssen Danst en zijn werk was te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen en in Koninklijk Theater Carré (Amsterdam).

In 2019 startte deze pionier zijn eigen gezelschap: Lloydscompany. Bij Lloydscompany komen dansers, upcoming urban makers én de underground battle scene samen. Met voorstellingen voor theaters en festivals slaat Lloydscompany een brug tussen de straat en het podium. De eerste tourvoorstelling van Lloydscompany was Father Figure, gemaakt door Lloyd Marengo (voorjaar 2022). In het najaar van 2022 maakt hij kindervoorstelling Sribi Switi en in 2023 maakt hij Unbreakable met de Zuid-Afrikaanse danshit Soweto Skeleton Movers. Unbreakable gaat in première op Breakin’ Convention in Londen (eind april 2023).

SRIBI SWITI / 4+ / PREMIÈRE 16 OKT 2022 ROTTERDAM / TOURNEE NL OKT 2022 – APRIL 2023
Op zondag 16 oktober 2022 is de première van Sribi Switi (4+) in Theater Rotterdam, gevolgd door een landelijke tournee tot en met 16 april 2023. Sribi Switi is een hiphopvoorstelling voor kleuters.

In een speelse droomwereld nemen twee hiphopdansers en een beatboxer je mee op een nachtelijke reis naar het land van verbeelding. Een aangename wereld waarin niets is wat het lijkt en waar je dromen werkelijkheid worden. Kleuren, geluid en personages die je alleen in dromeland tegenkomt, veranderen in hetzelfde ritme als de seizoenen. Ze komen tot leven in deze fantasiewereld waarin alles lijkt te zweven.
In Sribi Switi (Surinaams voor ‘slaap lekker’) worden hiphopdansvormen zoals popping, robotics, tutting en waving live aangevuld met sounds, samples en muziek van een beatboxer. Sribi Switi is een speelse voorstelling met een universeel verhaal, geïnspireerd op zowel bekende Surinaamse- als Nederlandse kinderverhalen en -liedjes.

UNBREAKABLE / PREMIÈRE EIND APRIL 2023 LONDEN / TOURNEE NL OKT-NOV 2023
Unbreakable is een veelbelovende samenwerking tussen Rotterdams choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vier explosief-energieke dansers van Soweto Skeleton Movers. In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vier dansers ‘unbreakable’.
Het publiek wordt door de Soweto Skeleton Movers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (Pantsula) en ‘bone breaking‘. Dit alles wordt ondersteund door een eigentijdse soundtrack met melodische Afrohouse tunes en pompende Amapiano beats. Welcome to Soweto!