DE DANSERS

De Dansers zijn een bende jonge kunstenaars bestaande uit dansers en muzikanten met sterke onderlinge verbondenheid. Ze staan voor kunst in de samenleving. Onder leiding van Guy Corneille en Josephine van Rheenen maken zij dansconcerten. Een eigen genre waarin muzikanten en dansers samen het podium innemen.

De Dansers doen niet aan een live-band als muzikale begeleiding, maar maken een voorstelling die zij met zijn allen spelen, de hokjes tussen elkaar openbrekend. De muzikanten zijn veelzijdig en halen alles wat nodig is uit de kast om de juiste toon te vinden. Minimal music op een piano, folk-achtige hartenbrekers op een gitaar of een opzwepende band. De danstaal is energiek, niet voor watjes en zonder franje. Zeer tactiel en werkend vanuit instinct maken de dansers acrobatisch partnerwerk en vliegen ze tegen muren en over instrumenten.

De Dansers geloven in voorstellingen die jong en oud publiek aanspreken en aansteken in het fysieke, het basale, het on-anektodisch menselijke.

www.dedansers.com

De Dansers - Lepeltje

Lepeltje Lepeltje (4-10)

“The knack of flying is learning how to throw yourself at the ground and miss.”

– Douglas Adams, Hitchhikers Guide To The Galaxy

Durf jij je in iemands armen te laten vallen? Samen te springen en niet nadenken over waar je neerkomt? Al je vrienden bij elkaar te verzamelen en als één grote kluit armen en benen door te kamer te koprollen? Of wil je liever in iemands knusse omhelzing in slaap vallen? In Lepeltje Lepeltje kan dat allemaal. De hele vloer ligt vol matrassen, dus je hoeft niet op te passen. Een stel dansers en muzikanten gaan samen aan de slag, op zoek naar dat ene magische moment dat je voelt dat je zweeft en alles om je heen verdwijnt. Het podium is er helemaal klaar voor, maar ja, je moet nog wel durven…

Lepeltje Lepeltje is na Pokon (4+) het tweede kleuter-dansconcert van choreograaf Josephine van Rheenen. Met speelse energie, indrukwekkend acrobatische dans en dromerige muziek maken De Dansers een voorstelling die gaat over vrijheid, geborgenheid en durf. De vorm: een hypnotiserende, komische en uiterst aanstekelijke compositie van 1000 x vallen, optillen, gooien, vangen, struikelen, over de kop gaan… en als het lukt, misschien zelfs een keertje vliegen.

Choreografie: Josephine van Rheenen
Cast: dansers en muzikanten (n.t.b.)
Speelperiode: vanaf februari 2019 (gymzalen), maart – april 2019 (theater- en gymzalen)
Kleine- en middenzaal, gymzaal

De Dansers - Shake

SHAKE SHAKE SHAKE (16+/volwassenen)

In Shake Shake Shake onderzoekt De Dansers hoe dans in een concert kan worden vervlochten. ’s Nachts, op een poppodium, tussen de instrumenten. In zware tijden kookt de muziek hoog op, tot een dwingende uitnodiging om te bewegen, alle ellende van je af te schudden. Onder de vrolijk klinkende tonen schuilt waanzin, die soms grappig overkomt maar des te gevaarlijker is. Zie James Brown,’ Jay Hawkings, Nina Simone maar ook The Sex Pistols, Rage Against The Machine. In Shake Shake Shake brouwen zes spelers met hun lijven, stemmen en muzikaliteit een tijdloze cocktail vol ingehouden woede en uitbundige vrolijkheid, pijn en waanzin, dood dansen en schaterlachen.

In de zomer van 2018 maken en presenteren De Dansers de eerste vooronderzoeken van Shake Shake Shake op (pop)festivals. In de zomer van 2019 komt de avondvullende versie uit voor zomerfestivals. Via deze link is een teaser van De Dansers te bewonderen.

Concept: Guy Corneille en Josephine van Rheenen
Choreografie: Josephine van Rheenen
Cast: Ruben van Asselt, Guy Corneille, Yoko Ono Haveman, Marie Khatib-Shahidi, Wannes De Porre, Hans Vermunt
Speelperiode: onderzoekstraject zomer 2018; tour vanaf half juni 2019
Festivals en theaters op maat aangepast

binnenbeest

Binnenbeest (6-10)

Soms verander ik in een elegant, vrij veulen dat door de weide galoppeert, even helemaal niet meer mezelf. Andere keren word ik een wilde aap en hang ik in de gordijnen. Heel af en toe zie ik dat ook bij andere mensen om me heen. Ken je dat? Een grommende beer, een sierlijke zwaan of juist een vrolijk huppelend geitje? Bij grote mensen wordt hun Binnenbeest meestal weggestopt, tam gemaakt en opgesloten. Dat is toch zielig? Red het Binnenbeest!

In Binnenbeest zijn vijf grote mensen op wetenschappelijke wijze bezig met water, glazen en een schoolbord. Maar het lukt ze steeds minder goed om hun instincten te onderdrukken. Machinale patronen-dansen veranderen in dierlijke bewegingen, metronomen monden uit in vurige flamenco en de glazen vliegen je om de oren. Controle vs. impulsiviteit en orde vs. chaos.

Choreografie: Josephine van Rheenen
Gemaakt met en performance door: Yeli Beurskens, Katerina Dietzova, Aida Guirro Salinas, Yoko Ono Haveman, Blazej Jasinski en Youri Peters.
Muziek: Guy Corneille
Met muziek van: Guy Corneille, Hans Vermunt, The Doors e.a
Artistieke begeleiding: Irene van Geest, Klaus Jürgens
Speelperiode: januari – maart 2019
Kleine- en middenzaal, gymzaal (9x9x4)

•Plan d-_dansers ROEST landscape © Es & Zn - Esther de Boer lo res

Roest (familie 6 -12)

Co-productie met plan d-

Gelukkig is niet iedereen normaal. Gelukkig zijn er mensen raar, eigenaardig. Gelukkig kan er soms iets totaal onverwachts gebeuren.

Een meisje valt uit een stortkoker, midden in een eigenaardige wereld. Hier komen spullen terecht die normale mensen niet meer nodig hebben. Oud plastic, afgedankte meubels, roestige apparaten. En ook een paar onaangepaste mensen. Duik mee in hun surrealistische wereld, vol grappige ochtendrituelen, onmogelijke dansduetten, walsende vuilniszakken en melancholische liedjes.

ROEST is een voorstelling over de schoonheid van het abnormale. De Dansers en plan d- slaan de handen ineen, de artistiek leiders staan met z’n drieën op de vloer. Ze zijn dansers, zangers, acrobaten en uitvinders. Een voorstelling om je te verwonderen, je te laten lachen en je te inspireren om eens lekker niet normaal te zijn.

 

Choreografie & muziek & dans: Andreas Denk, Josephine van Rheenen, Guy Corneille.
Artistieke begeleiding: Moniek Merkx, Irene van Geest, Nienke Reehorst
Decor: Andreas Denk, Pink Steenvoorden
Speelperiode: oktober – half november 2018 / april 2019
Kleine- en middenzaal, gymzaal

De Dansers_Ten Noorden van Nergens_Brooke DiDonato print staand

Ten Noorden van Nergens (a.l.)

Ergens in de rafelrandjes van de bewoonde wereld komen zeven mensen – dansers en muzikanten – samen om de grenzen van hun lichamen en hun doorzettingsvermogen te beproeven. Als in een onbeholpen ritueel proberen ze te ontsnappen aan het moderne leven. Een dierlijk, instinctief mens-zijn terug te vinden. Hoe bevrijd je je van een ontevreden leven dat diep in je geworteld zit?

Ten Noorden van Nergens is een dansconcert dat speelt in de buitenlucht, als een festival pop-up van 20-30 minuten of als een avondvullende locatievoorstelling. Hier bezingt de voorstelling het lot van de zoekende, verdwaalde, worstelende, soms gefrustreerde mens, in een tijd waarin zelf-marketing, trendwatching en populisme hoogtij vieren.

“De acrobatische poëzie van Van Rheenen versmelt naadloos met de zwoel bezongen verlangens van Corneilles liedteksten (over storm, liefde, pijn en eenzaamheid)”  de Volkskrant****

Concept: Guy Corneille en Josephine van Rheenen

Choreografie: Josephine van Rheenen met live muziek

Gemaakt met en uitgevoerd door: Reut Aviran, Yeli Beurskens, Blazej Jasinski, Noemi Wagner
Muziek (live): Guy Corneille, Daan Crone, Hans Vermunt (La Corneille)

Artistieke begeleiding: Moniek Merkx (MAAStd)

Speelperiode: hele seizoen 2017- 2018 op aanvraag beschikbaar
Festivals en theaters op maat aangepast

Pokon2_Thomas Geurts

Pokon (4+)

Zoals kinderen door de speeltuin razen, zo bestormen de drie spelers van Pokon het podium. Geef ze wat meubels, een keukentrap of twee, een gitaar en wat planten, en laten we even doen alsof je wél mag rennen, klimmen, dralen en vies worden. Wat volgt is een draaiende, waaiende, hikkende, tikkende, buitelende en zingende stroom van noodzakelijk speelplezier. Ook al zitten we soms even klem – in een tafel, een trap of toch steeds weer in die regeltjes – Pokon is onstuitbaar.

Pokon is speels en associatief, en Van Rheenen en Corneille nemen hun doelgroep serieus. Met hun energie en muzikaliteit weten ze de aandacht van de jonge toeschouwers moeiteloos vast te houden.” (De Theaterkrant)

 

Choreografie: Josephine van Rheenen

Cast: Stephan Bikker, Guy Corneille, Noemi Wagner

Compositie: Guy Corneille

Speelperiode: half februari – mei 2017 & oktober – november 2017
Gymzaal, kleine- en middenzaal

The Basement - Joerg Metzner 8

The Basement (Volwassenen / 13+)

in coproductie met Theater Strahl (DE) en Wies Merkx

Met The Basement maakte choreograaf Wies Merkx een dansconcert vol hartstochtelijke dans en melancholische liedjes. Het spanningsveld tussen onweerstaanbare aantrekkingskracht en de onmacht om contact te maken, is gegoten in krachtig vloerwerk en martial art-achtige duetten. Vier dansers, een gitarist en een drummer zetten het podium in vuur en vlam en nemen je mee naar een donkere, broeierige kelder — misschien wel onze eigen onderbuik. The Basement is gemaakt in coproductie tussen De Dansers, Wies Merkx, en Theater Strahl uit Berlijn. Met een internationale cast maakte choreograaf Wies Merkx de voorstelling als vervolg op ROSES, de prijswinnende internationale coproductie van dezelfde partners.

GOUDEN KREKEL 2017 voor Guy Corneille, voor Meest Indrukwekkende Podiumprestatie

“Een intens dansconcert” ★★★★ (Het Parool)

“Een sterk stuk danstheater, dat de adolescente gevoelswereld serieus neemt en je zo heerlijk onverbloemd omver blaast dat je er snel meer van wil beleven.” ★★★★★ (Christine Matschke, Zitty Berlin)

Concept and choreografie: Wies Merkx

Dans: Claire Lamothe/Reut Aviran, Enrico Paglialunga/Blazej Jasinski, Wannes De Porre, Josephine van Rheenen

Muziek (live): Guy Corneille, Daan Crone/Ruben van Asselt (La Corneille)

Speelperiode: maart 2017 | hele seizoen 2017- 2018  op aanvraag beschikbaar
Midden- en grote zaal, festivals en gymzalen (10x10x4)